fbpx
Queden ...
per la 22a Fira de Santa Llúcia

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Si us plau, activeu el javascript per enviar aquest formulari

Recomanacions davant la presència de porcs senglars

2024 06 28 porcsenglarsfotoLa presència de porcs senglars a les zones urbanes dels municipis està generant una preocupació important pel que fa a la seguretat i a la salut pública. Es tracta d'una problemàtica que té una afectació en l'àmbit nacional i que està provocant també una gran preocupació al municipi de Canyelles.

Aquests animals, atrets per la disponibilitat d'aliments fàcils d'obtenir, estan apropant-se cada vegada més a les zones habitades del municipi i això suposa uns riscos tant per als animals com per a les persones.

Els porcs senglars són animals que no tenen predadors i que identifiquen els espais humanitzats com a àrees segures on aconseguir aliments amb facilitat, ja sigui en contenidors de residus, papereres o directament ofert per les persones, situació que cal evitar perquè els fa perdre la seva condició salvatge.

ACCIONS i RECOMANACIONS DE L'AJUNTAMENT DE CANYELLES

L'Ajuntament de Canyelles està treballant activament per trobar solucions que protegeixin aquests animals salvatges en el seu medi natural. L'objectiu és garantir que els porcs senglars no es desplacin cap al nucli urbà, mantenint-los segurs en el seu hàbitat natural i garantint que les basses d'aigua estiguin plenes.

Entre les accions que s'estan duent a terme hi ha  la de foragitar-los amb gossos. És una acció que desenvolupa l'Associació Vedat de Caça de Canyelles autoritzada per la Generalitat de Catalunya. Una acció que no els provoca cap dany i que  busca la seva protecció allunyant-los dels nuclis urbans per retornar-los al seu medi natural. 

Des de l'Ajuntament de Canyelles es fan un seguit de RECOMANACIONS per evitar riscos als animals i a les persones.

1. Importància de NO alimentar-los

  • És molt important NO donar menjar a la via pública. Està totalment prohibit, per ordenança municipal, alimentar a la via pública a qualsevol animal, sent objecte de sanció. Això inclou porcs senglars i altres animals socials o salvatges. 

Donar menjar a la via pública no és una ajuda per als animals, sinó tot el contrari. És contraproduent perquè altera les seves pautes de comportament natural i afavoreix la seva dependència dels humans i els anima a desplaçar-se a les zones urbanes, on corren més riscos. És important que els senglars no relacionin la presència de persones amb una oferta d'aliment fàcil.

2. Cal gestionar correctament els residus

  • Cal assegurar-se que les escombraries estiguin ben tancades i dipositades als contenidors adequats per evitar que els porcs senglars puguin accedir-hi.

3. Evitar apropar-se als animals o tocar-los

  • Els porcs senglars són animals salvatges i poden tenir reaccions imprevisibles. Viuen en un entorn natural i, per tant, poden veure les persones com una amenaça directa si ens apropem, especialment si tenen cries
  • Cal evitar també els moviments o sorolls bruscos perquè es poden espantar i interpretar-los com una amenaça

4. Portar els gossos lligats

  • En cas de passejar amb gossos, cal portar-los sempre lligats, perquè els senglars poden sentir-se atacats.

6. Riscos per a la seguretat i la salut pública

  • Cal conduir amb precaució. Els senglars poden creuar carreteres i provocar accidents. Les primeres i últimes hores del dia són els moments de màxim desplaçament dels grups de senglars i, per tant els moments de més risc.
  • Els porcs senglars poden mostrar comportaments agressius si se senten amenaçats.
  • La presència en zones urbanes pot provocar danys a jardins, mobiliari urbà, conreus i altres espais verds.

Per poder protegir la seguretat dels animals i de les persones és fonamental la cooperació ciutadana. Seguint aquestes recomanacions es podrà reduir la presència de porcs senglars a les zones urbanes.

>> Cliqueu aquest enllaç per descarregar-vos les recomanacions: RECOMANACIONS PORCS SENGLARS