fbpx

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Si us plau, activeu el javascript per enviar aquest formulari

Cal mantenir les parcel·les netes per evitar incendis forestals, especialment en situacions de sequera

202 04 parcelles netesL'Ajuntament de Canyelles actua tot  l’any en la prevenció d'incendis en el marc del Pla de Seguretat

Els propietaris de parcel·les buides, i de terrenys forestals, han de mantenir-les netes per motius de seguretat i salubritat

En situació de sequera cal extremar les precaucions pel perill d'incendis

És imprescindible que  les parcel•les no edificades estiguin netes i en condicions òptimes com a mesura preventiva de possibles focs i per evitar problemes de salubritat.

Mantenir-les netes és obligació dels seus propietaris, d’acord amb la legislació vigent. I ho han de fer i comunicar al Consistori abans que comenci el període de màxim risc d’incendi. En cas contrari,  prèvia inspecció i notificació, els propietaris poden ser sancionats, tal com marca la legislació vigent. I, posteriorment, es pot procedir a la neteja subsidiària de les parcel•les passant el càrrec dels treballs i les despeses de gestió al seu propietari, via executiva, tal com marca la llei.

És obligació del propietari mantenir-les en condicions òptimes, tal com marca la legislació vigent

En aquest sentit, és bàsic recordar que:

  1. Les parcel·les s'han de mantenir netes per evitar incendis i problemes de salubritat
  2. És obligació del propietari mantenir-les en condicions, segons la Llei
  3. L'Ajuntament pot fer la neteja subsidiària, amb el corresponent permís judicial, i remetre el cost al propietari, com marca la Llei
  4. L'Ajuntament treballa paral·lelament de manera constant en la neteja de franges forestals

Aquesta responsabilitat es concreta en l'obligatorietat de:

a) Mantenir la vegetació interior de la parcel·la d'acord amb les condicions i especificacions que assenyala la legislació vigent en matèria de prevenció d'incendis forestals, que diu:

- S'han de tallar tots els arbres la copa dels quals sobrepassi els límits de la parcel·la (a carrer i a veïns).
- S'ha d'aclarir la vegetació existent de manera que la cobertura vegetal (ombra) màxima final sigui del 35% de la parcel·la i, per tant, el 65% quedi sense ombra, neta.
- S'ha de netejar tot el sotabosc deixant, només, les espècies protegides – llentiscles, margallons, etc.
- S'ha de tallar els arbres que calgui de manera que les copes dels que quedin, no es toquin entre si amb una separació mínima de 3 m entre peus.

b) Mantenir la parcel·la neta de plagues d'insectes, de rosegadors o de qualsevol altre animal que pugui suposar un potencial problema sanitari.

c) No llençar o emmagatzemar residus sòlids o líquids, escombraries, deixalles, runes, terres o qualsevol altre tipus de materials o objectes no previstos en l'ús residencial de la parcel·la, si no és que estigui degudament equipada i específicament autoritzada per aquesta utilitat.

Cal recordar que tots els treballs de neteja que suposin tractament de la vegetació s’hauran de realitzar fora del període d’alt risc d’incendi; per tant, no es podran realitzar entre el 15 de juny i el 15 de setembre de cada anualitat.

LEGISLACIÓ VIGENT

D’acord amb la legislació urbanística vigent a Catalunya (Text refós de la Llei d’Urbanisme, Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d’agost) els propietaris de les parcel·les estan obligats a mantenir-les, en tot moment, netes, en les adequades condicions de seguretat, salubritat i ornament públic adients.

A més, la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana, estableix que les parcel·les (tant rústiques com urbanes) s’han de mantenir lliures de vegetació seca, netes i aclarides de vegetació segons els criteris definits a l’annex 2 del Decret 123/2005, de 14 de juny i els dels Plans de Prevenció d’Incendis de les urbanitzacions – PPU, redactats per l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis municipal de la Diputació de Barcelona i aprovats per l’Ajuntament. 

>>> DOCUMENTS ADJUNTS

2024 06 infografiaparcelles